XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés. Táblaméret: 1250 mm x 600 mm

A lábazat szintjén vízálló szigetelésre van szükség, ezért kell a zártcellás XPS polisztirol lábazati hőszigetelés. Fontos, hogy a lábazat és a homlokzat hővezetése egyforma legye és ne alakuljon ki hőhíd.

A lábazati szigetelő anyagok közül a legelterjedtebb a sokrétű alkalmazhatósága miatt a “zártcellás” XPS polisztirol” mely kerítések, pincék falai, földfelszín alatti szigetelésekhez, padlószigeteléshez, lapos tető szigeteléshez magas teherbírásuk és a vízállóságuk miatt mivel a vízfelvételük gyakorlatilag nulla. Lábazati gránit vakolatok és kőburkolatok alá is ezt használják. 

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

Családi házunk fala nem ér véget a homlokzattal. Azért kell a lábazatot szigetelni, hogy a lábazat is a homlokzati fallal azonos hőátbocsátási tényezőt érjen el

2  nagy különbség van a homlokzati EPS és a lábazati XPS lap között. Az XPS keményebb így jobban bírja a mechanikai hatásokat illetve míg az EPS lap képes vízfelvételre addig az XPS lap nem. Na és ez nagyon fontos a lábazatnál. Ha nem lenne lábazat vagy éppen EPS lappal szigetelnénk alul az olyan lenne mintha mezítláb ácsorognánk az esőben vagy zokniban.  

Legfontosabb tulajdonságai:

 • kiváló hőszigetelő képesség
 • víztaszító képesség
 • magas párataszító ellenállás
 • kiváló nyomószilárdság
 • mérettartás

A Fibrostir alacsony testsűrűségű termék, könnyen megmunkálható, nem esik szét, nem penészesedik. A beépítés fázisában a szokásos általános vágóeszközökkel vágható, megkönnyítve ezzel nagymértékben a felhasználást.

Az XPS lapok színe gyártótól függően lehet sárga, rózsaszín, zöld, kék. Érdekes színek de ennek nincsen jelentősége! Annak inkább, hogy érdes e a felülete vagy sem. Bármelyik gyártó termékét ajánljuk mert nagyon szigorú minőségi ellenőrzés után kerülhetnek csak forgalomba. Gyártói ajánlásaink. FIBROTERMICA – Fibrostir, ISOVER – Styrodur, RAVATHERM XPS 300 WB, és AUSTROTHERM XPS Premium , Nikecell/Bachl. Kattintson a gyártóra és azonnal átlép a gyártói oldalra ahol bőséges technikai és műszaki információkat talál!!

 

Néhány általános adat az XPS zárt cellás lapokról.

Tűzvédelmi besorolás: E. Hővezetési tényező: 0,035-38 W/mK – Szélesség: 60 cm  –  Hosszúság: 125 cm

 

Fibrostir XPS lap árak. A legolcsóbb XPS lap . További gyártók – ISOVER – Styrodur, RAVATHERM XPS 300 WB,  AUSTROTHERM XPS Premium és, Nikecell/Bachl – árakról érdeklődjön a kolléganőnél telefonon és azonnal segít.

VastagságTábla méretcsomag/m2Bruttó ár/m2
2 cm1250 x 600 mm15 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
3 cm1250 x 600 mm10,5 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
4 cm1250 x 600 mm7,5 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
5 cm1250 x 600 mm6 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
6 cm1250 x 600 mm5,25 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
8 cm1250 x 600 mm3,75 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
10 cm1250 x 600 mm3,0 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
12 cm1250 x 600 mm2,25 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
14 cm1250 x 600 mm2,25 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
15 cm1250 x 600 mm2.0 m2Árakról, készletről kérjük érdeklődjön
 

Szigetelőanyag árakat ITT talál.  Kazettás álmennyezet árak ITT   –  Gipszkarton árak ITT

Szigetelőanyag, kazettás álmennyezet és gipszkarton SZAKÁRUHÁZ vagyunk. Nem webáruház. Hívjon, és a kolléganőnk már nézi is a számítógépen a készletet és az árakat. Jöhet az anyagért!

Szigetelőanyag, gipszkarton és kazettás álmennyezet áruházaink: Budapest 11. 9. és 4. kerület. Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Miskolc, Keszthely, Nyíregyháza és Kecskemét. 

Raktáraink telefonos elérhetősége!! Hívjon és azonnal segítünk egy gyors készlet ellenőrzéssel vagy árajánlattal.

Budapesti központi raktárcímtelefonszámemail cím
Budapest 16. kerületNagyicce sor 4+36 30 297 1733info@prowallz.hu
 

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés – FIBROSTIR

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés – KINGSTONE

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés – AUSTROTHERM Expert Fix

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés – AUSTROTHERM XPS Premium

​​

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés – RAVATHERM

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés – ISOVER

Több gyártó cég termékeit forgalmazzuk. Már 2 cm-től vásárolhat XPS lapokat akár 15 cm-ig. A kivitelező szakemberek tanácsait természetesen vegyék figyelembe a lábazat tervezésénél, kivitelezésnél.
Új épületek esetén legalább 4-6 cm, felújítás esetén 8 – 10 cm vastag legyen a lábazati hőszigetelés. 30 cm alatti felületen mindig ajánlott zárt cellás (XPS ) lapok felragasztása, az erősebb mechanikai hatások miatt. 

 

XPS polisztirol lábazati hőszigetelés

Az extrudált polisztirol hab lemez (XPS polisztirol) zárt cellaszerkezetű anyag, vízfelvétele szinte egyenlő a nullával (0,2–1,0 V%), s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik, kiváló mechanikai tulajdonságai sem változnak. A zártcellás XPS polisztirol nedves felületeken is megtartja hőszigetelő képességét. Az XPS polisztirol lábazati hőszigetelést nagy nyomási terhelhetőség és a nedvességgel szembeni ellenállás jellemzi, ezért kitűnően alkalmasak pince-, és lábazat-szigetelésére, egyidejűleg védelmet nyújt a vízszigetelést érő mechanikus károsodások ellen. A lábazat alsó 30 cm- es felületén mindig ajánlott zártcellás (XPS) lapok használata, az erősebb mechanikai hatások ellen.

 

A lábazat szintjén vízálló szigetelésre van szükség, ezért kell XPS polisztirol lábazati hőszigetelés. 

A hagyományos homlokzati szigetelő anyagok a lábazati szinten megnövekedett nedvességveszéllyel szemben nem jelentenek megoldást. A lábazati szinten vízálló hőszigetelésre van szükség. A legkeresettebb polisztirol lemezekből készült homlokzati szigetelések lábazatainak szigeteléséhez kétféle polisztirolból készült lábazati hőszigetelő használható.

Mindkét anyag lábazati hőszigeteléssel kapcsolatos kifejezetten kedvező tulajdonsága a minimális vízfelvétel. Ennek révén kiválóan használhatók az épületek talajjal való érintkezésénél történő hőszigetelésre. Ez nemcsak a lábazat lehet, hanem a földbe süllyesztett pinceszint is:

 • Kifejezetten nagy szilárdságú lábazati szigetelők az expandált polisztirol lapok, amelyek formahabosítással készülnek. Ilyen formahabosítással készülő polisztirol például az Austrotherm terméke az Expert Fix, amely lábazatok és pincefalak nedvességgel is érintkező külső oldali hőszigetelésére kiválóan használhatók.
 • A másik lábazati polisztirol az extrudált XPS polisztirol, amely még talán alacsonyabb vízfelvétellel rendelkezik, mint az előbb említett Expert Fix lemezek. Emellett ugyanúgy felhasználhatók az épületek föld alatti és a földfelszínnel érintkező szerkezeteinek külső fali szigetelésére.

 

Hogyan válassza ki a lábazati hőszigetelés anyagát?

Talán első hallásra furcsa, de minél jobb hőszigeteléssel rendelkezik a homlokzat, annál fontosabb a lábazat szigetelése is, mert minél nagyobb a különbség a homlokzati fal és a lábazat hőátbocsátási tényezője között, annál nagyobb lesz a hőmérsékleti különbség a két falrész között, és annál erősebb lesz a hőhíd hatása. Ez pedig nemcsak a magasabb fűtésszámlával, hanem hideg felülettel érintkező nedvesség kicsapódásával, és a fal penészedésével is jár.

Éppen azért kell a lábazatot szigetelni, hogy a lábazat is a homlokzati fallal azonos hőátbocsátási tényezőt érjen el. Ez persze nem könnyű összehozni, mert a téglafal és az alatta lévő betonszerkezet hővezetési tényezője eltérő. Éppen az a hőszigetelés lényege, hogy a falra illetve a lábazati betonszerkezetre ráépített hőszigeteléssel a két szerkezet hőátbocsátási tényezőjét ki kell egyenlíteni a legjobb hatásfokú és hőhídmentes szigetelés érdekében.

Ez pedig azt jelenti, hogy a kiválasztott lábazati hőszigetelő fajtáját és vastagságát úgy célszerű megválasztani, hogy a lábazat szigetelés utáni hővezetési tényezője pontosan megegyezzen a homlokzati falszerkezet hővezetési tényezőjével. A lábazat szigetelésénél ez a lényeges akkor is, amikor az Expert Fix lemezeket és akkor is amikor az XPS polisztirol lapokat választja a lábazat szigetelésére. Ennek az az előnye, hogy a homlokzatról a lábazatba való bejutás veszélye nélkül lecseppen a homlokzati falra hullott csapadék.

A lábazat szigetelésére az Expert Fix és az XPS lemezeket is választhatja. Ha azonban vakolat fog kerülni a lábazatra, akkor érdemesebb az Expert Fix lemezeket választani, mert ennek a felületére jobban tapad a vakolat, és jóval tartósabb lesz.

 

Miután eldöntöttük, hogy a lábazatunkat is hőszigeteljük, itt van néhány hasznos tanács:

 • Ha a lábazati részre színes díszítő vakolatot szeretnénk tenni, akkor érdesített legyen az XPS lapunk felülete. Erre tud a háló és a ragasztó is megtapadni.
 • Ha kő vagy tégla kerül az XPS lap elé akkor a sima felület is megfelelő.
 • Amennyiben  járda van a házunk előtt, erre közvetlenül nem tehető a lábazati hőszigetelő rendszerünk. A zárt cellás lapok és a járda között 1 cm-es hézagot kell hagyni, melyet ragasztóhabbal töltsünk ki. Ugyan így járjunk el a lábazati indítósín és a lábazatszigetelés csatlakozási hézagánál is.
 • A lábazati hőszigetelő rendszer kivitelezése hasonlóan történik, mint az EPS lapos hőszigetelés.
 • Az XPS zártcellás lemezek az EPS lapoknál is használatos szerszámokkal – pl. egyszerű kézi fűrésszel vagy éles késsel – méretre vághatók. Amennyiben magasabb a lábazatunk a szigetelőlapokat szorosan egymás mellé, kötésben rakjuk fel a gondosan előkészített felületre.
 • Felragasztása vékony ágyazatú ragasztóval történik, melynek anyagigénye 6 kg/m2. Ez egyrészt az XPS  lapok felragasztásához, másrészt az üvegszövet beágyazásához szükséges.
 • Ne feledkezzünk el az üvegszövetről, még abban az esetben sem, ha ez nem nagy felület. Ellenkező esetben a vakolat a lapok illesztési hézagainál megrepedhet. Az idők folyamán ebbe a repedésbe nedvesség kerülhet, ami a későbbiek folyamán a vakolat leválásához vezethet. Figyeljünk oda, hogy az üvegszövetünk 145 grammos legyen, mivel a külső hatásoknak ez a típus tud igazán ellenállni, s dolgozni is könnyebb egy hajlékonyabb, könnyen vágható anyaggal, mint egy merev, “szétmálló” hálóval. A hálókat 10 cm-es fedésben helyezzük egymásra. Ezután következik az alapfelület nedvszívó képességének csökkentése és kiegyenlítése a megfelelő alapozóval.
 • Végül a leglátványosabb rész következik a színes díszítő lábazati vakolat kerül a felületre. Ne feledkezzünk meg az anyagok száradási idejéről, s a következő réteg csak ez után kerüljön rá!

Hozzászólások lezárva.