Tetőtér szigetelés szarufák között

Tetőtér szigetelés szarufák között kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőanyaggal.

A szigeteletlen házban a tetőn keresztül szökik el a fűtési energia 20-30%-a, mert télen a meleg levegő felfelé áramlik. Ezért a tetőtér szigetelése ugyanolyan fontos, mint a homlokzati falak hőszigetelése.

Mivel az épületek utólagos szigetelésénél a két munkafolyamat egymástól függetlenül is elvégezhető, ezért hőtechnikai felméréssel érdemes eldönteni, hogy először a tetőtér szigetelését vagy pedig a homlokzati falak utólagos szigetelését érdemes megcsinálni.

A tetőtér szigetelése vagy nem szigetelése ugyanis a fűtési költségek megtakarítása miatt egyáltalán nem mindegy. Ott sokat lehet bukni. Én a tetőteremet szigeteltem ki először. 

A tetőtér beépítésénél a tetőt nemcsak a szarufák között, hanem fölötte és alatta is lehet szigetelni. Teljesen más szerkezeti keménységű hőszigetelő anyagot érdemes használni akkor, ha a szarufák között van hőszigetelve a tetőtér, és mást, ha a szarufák felett.

 

Tetőtér szigetelés szarufák között

Tetőtér szigetelés szarufák között

 

 

Tetőtér szigetelés szarufák között kőzetgyapot szigetelőanyagokkal.

Az igazán jó megoldás az, amikor a szarufák közötti hőszigetelés ki van egészítve egy szarufák feletti vagy pedig egy szarufák alatti kiegészítő hőszigeteléssel. Miért előnyös ez?

  • Leginkább azért, mert a beépített szarufák hőszigetelése jóval kisebb a tetőtér szigeteléshez széles körben használt szálas szigetelő anyagok hőszigetelésénél. Akár kőzetgyapotot, akár üveggyapotot használ a szarufaközi szigetelésnél, érdemes egy egységes szarufák feletti vagy pedig szarufák alatti kiegészítő szigetelést kiépíteni. A szarufák feletti kiegészítő szigetelést természetesen elsősorban új építésnél lehet igazán megvalósítani, illetve tetőfelújításnál akkor, ha a tetőfedésre használt korábbi tetőfedő anyagot is lecserélik.

A szarufák alatti kiegészítő szigetelésnél nincs ilyen gond. Ekkor viszont azzal kell számolnia, hogy a tetőtéri szobák hasznosítható belső terét csökkenti a belső oldali kiegészítő szigetelés.

Mi az alapvető különbség a szarufák feletti és a szarufák alatti kiegészítő szigetelés között?

Nyilván lehet különbség a tetőszigetelésre használt szálas szerkezetű kőzetgyapot lemezek típusától és minőségétől függően a hőszigetelő képességükben.

A legfontosabb különbség azonban a hőszigetelésre használt kőzetgyapot keménységében van. Amíg a szarufák alatti kiegészítő szigetelést ugyanazokkal a laza szerkezetű kőzetgyapot lemezekkel, például a gyakran használt Knauf MPN vagy MPE táblákkal, vagy a Rockwool Deltarock, Multirock vagy akár az Airrock LD vagy ND lemezekkel is megoldhatja, addig a szarufák feletti kiegészítő szigeteléshez már keményebb szerkezetű kőzetgyapot táblára lesz szüksége. Miért van ez?

Alapvetően a szigetelésre nehezedő terheléstől. Ugyanis, amíg a szarufák közötti hőszigetelésnél a tetőfedésre használt tetőcserép lécezése a szarufákra nehezedik, addig a szarufák feletti kiegészítő szigetelésnél a szarufák és a tető lécezése közé kerül a hőszigetelő anyag.

Tehát amíg szarufák közötti hőszigetelésre bármilyen laza szerkezetű szálas hőszigetelőanyag lehet jó megoldás, addig a szarufák felett már jóval keményebb szálszerkezetű, tömörebb, nagy testsűrűségű szigetelőanyagot kell használnia. Ilyen kemény szerkezetű kőzetgyapot táblás szigetelés a Rockwoolnál a Hardrock Max a Durock vagy a Monrock Max E kőzetgyapot.

 

Tetőtér szigetelés szarufák között. 

A szarufák változó távolságát jól kezeli mind a Rockwool táblás kőzetgyapot szigetelés mind az URSA vagy KNAUF tekercses vagy táblás üveggyapot szigetelése is.  A centiméter pontosan vágható szigetelőanyagoknál hézagmentesen lehet bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufa közti távolságot kiszigetelni. A tetőtér szigetelésénél a leggyakrabban alkalmazott megoldás továbbra is a szarufák közötti hőszigetelés. A szarufák változó kiosztású távolsága a régebbi építésű “kocka”házaknál elég ritka ugyanis gyakorlatilag 50 cm-től a 90 centiméteres, vagy akár egy méteres szarufaközökig szinte bármilyen távolsággal lehet számolni a szarufák között. Kis mennyiségű hulladék sem jelentkezik viszont mert minden egyes levágott darabnak valahol megvan a helye. 

 

Milyen vastag kőzetgyapot szigetelést érdemes beépíteni a szarufák közé?

A Rockwool Deltarock táblás kőzetgyapotot 12, 14, 18 vagy 20 centiméteres vastagságban tudja beépíteni a szarufák közé. Minél vastagabb szigetelőt használ, annál jobb hőszigetelést képes szembe állítani a tetőtéri szobából felfelé áramló meleg levegővel. A szarufák közé beépített szigetelő vastagságát azonban nem tudja csak a szarufáknak megfelelő vastagságban beépíteni. Éppen ezért van szükség a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre. Jöhet az ellenlécezés így a 10 cm vastag szarufák közé beépített 10 centiméteres Deltarock lemezek hőszigetelését kiegészíthetjük a még szükséges 4-8 centiméterrel. Na ez így már bitang jó lesz.

 

A szarufák alatti és szarufák feletti kiegészítő szigetelés fontossága.

Az egységes szigetelési felületet adó belső vagy külső oldali kiegészítő szigetelés a szarufák rosszabb hőszigetelését csökkenti.

Ahogy korábban már említettem, új építésnél vagy a tetőfedő anyag cseréjénél a szarufák feletti kiegészítő szigetelésre is lehetősége van. A külső oldali tetőtér szigetelésnek több előnye is van a belső oldalival szemben:

  • Egyrészt külső oldali szigetelésnél nem csökken le a beltér hasznosítható magassága, és ez például egy 6-8 centiméteres kiegészítő szigetelésnél már bizony jelentősen megnöveli a hasznos belső teret.
  • Másrészt a szarufákat sem fogja eltakarni a belső oldali burkolat, és ez látványnak sem utolsó a tetőtérben.
  • Harmadrészt pedig a külső oldali kiegészítő szigetelésnél tudja igazán hőhídmentes szigeteléssel kiegészíteni a szarufák közötti szigetelést, hisz külső oldali kiegészítésnél a hideg oldalon lesz a hőhídmentes szigetelés.

 

Tetőtér szigetelés utólagosan. 

Utólagos tetőtér szigetelésnél alapvetően kétféleképpen szigetelhetjük a tetőteret.

Szarufák közötti hőszigetelés jöhet szóba akkor, ha a tetőcserepet tartó tetőlécek a helyükön maradnak, és ezért a tető felújítása nem terjed ki a tető anyag lecserélésére.

Ilyenkor a szarufák közti hőszigetelést mindenképp érdemes kiegészítenie a szarufák alatti hőszigeteléssel. Ez ugyan csökkenti néhány centivel a belső teret a tetőtérben, cserébe viszont a szarufa vastagságnyi szigetelést jóval nagyobb megtakarítást biztosító szigeteléssé egészítheti ki.

Ha a tetőfelújítás teljes körű, és lecserélődik a tetőfedő anyag is, akkor érdemes a szarufák feletti szigetelést választani, mert ezzel:

  • Nem csökkenti a tetőtér belső terét.
  • Nem takarja el a szarufákat.
  • A szarufák felett abszolút hőhídmentes szigetelést készíthet pontosan olyan vastagságút, amellyel az Ön által kívánt mértékű fűtési költség megtakarítást szeretné elérni.

Kérdése van tetőtere szarufák közötti szigetelésével vagy a kiegészítő szigeteléssel kapcsolatban?

  • Hívja a kollégákat munkaidőben a (+36-70) 683-3330-as számot, és segítünk.

Szigetelőanyag árainkat ITT találja: 

Gipszkarton árainkat ITT találja:

 

Telephelyeink elérhetőségei. Nyitva tartási idő: H – CS: 7.00 – 16.00, P: 7.00 – 15.00  

Azonnal vásárolhat nálunk de készlet ellenőrzésre azért hívja a kolléganőt. Javasoljuk, hogy a zárásunk előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás gyors legyen. Köszönjük! 

 

Telefonszámaink.06-70-683-3330
06-70-522-8468
email címünk.info@gipszkartonok.info.hu
9. ker. Budapest, Soroksári út 164.4. ker. Budapest, Ipari park u. 9Székesfehérvár, Új Váralja sor 20.Nyíregyháza, Kállói út 16.
6000 Kecskemét, Matkói út 16.8360 Keszthely, Epreskert u. 4.3531 Miskolc, Kiss Ernő utca 27.6724 Szeged, Pulz u. 46/A.
7623 Pécs, Közraktár út 7/b9023 Győr, Serfőződombi dűlő 3.

 

Kapcsolat-Árajánlat  –  Ajánlatkérő űrlap. 

A telefonszámát kérem adja meg mert ha kérdésünk van akkor visszahívjuk! És ne felejtsék! Gipszkartonok, kazettás álmennyezetek rendszerszinten szintén raktáron vannak. A raktárunkban készült videón jól látszanak a mennyiségek is.

Árajánlatkérő adatai 

 

Hozzászólások lezárva.