Tetőtér szigetelés szarufák között

Tetőtér szigetelés szarufák között kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőanyaggal.

A szigeteletlen házban a tetőn keresztül szökik el a fűtési energia 20-30%-a, mert télen a meleg levegő felfelé áramlik. Ezért a tetőtér szigetelése ugyanolyan fontos, mint a homlokzati falak hőszigetelése.

Mivel az épületek utólagos szigetelésénél a két munkafolyamat egymástól függetlenül is elvégezhető, ezért hőtechnikai felméréssel érdemes eldönteni, hogy először a tetőtér szigetelését vagy pedig a homlokzati falak utólagos szigetelését érdemes megcsinálni.

A tetőtér szigetelése vagy nem szigetelése ugyanis a fűtési költségek megtakarítása miatt egyáltalán nem mindegy. Ott sokat lehet bukni. Én a tetőteremet szigeteltem ki először. 

A tetőtér beépítésénél a tetőt nemcsak a szarufák között, hanem fölötte és alatta is lehet szigetelni. Teljesen más szerkezeti keménységű hőszigetelő anyagot érdemes használni akkor, ha a szarufák között van hőszigetelve a tetőtér, és mást, ha a szarufák felett.

 

Tetőtér szigetelés szarufák között

Tetőtér szigetelés szarufák között

 

 

Tetőtér szigetelés szarufák között kőzetgyapot szigetelőanyagokkal.

Az igazán jó megoldás az, amikor a szarufák közötti hőszigetelés ki van egészítve egy szarufák feletti vagy pedig egy szarufák alatti kiegészítő hőszigeteléssel. Miért előnyös ez?

  • Leginkább azért, mert a beépített szarufák hőszigetelése jóval kisebb a tetőtér szigeteléshez széles körben használt szálas szigetelő anyagok hőszigetelésénél. Akár kőzetgyapotot, akár üveggyapotot használ a szarufaközi szigetelésnél, érdemes egy egységes szarufák feletti vagy pedig szarufák alatti kiegészítő szigetelést kiépíteni. A szarufák feletti kiegészítő szigetelést természetesen elsősorban új építésnél lehet igazán megvalósítani, illetve tetőfelújításnál akkor, ha a tetőfedésre használt korábbi tetőfedő anyagot is lecserélik.

A szarufák alatti kiegészítő szigetelésnél nincs ilyen gond. Ekkor viszont azzal kell számolnia, hogy a tetőtéri szobák hasznosítható belső terét csökkenti a belső oldali kiegészítő szigetelés.

Mi az alapvető különbség a szarufák feletti és a szarufák alatti kiegészítő szigetelés között?

Nyilván lehet különbség a tetőszigetelésre használt szálas szerkezetű kőzetgyapot lemezek típusától és minőségétől függően a hőszigetelő képességükben.

A legfontosabb különbség azonban a hőszigetelésre használt kőzetgyapot keménységében van. Amíg a szarufák alatti kiegészítő szigetelést ugyanazokkal a laza szerkezetű kőzetgyapot lemezekkel, például a gyakran használt Knauf MPN vagy MPE táblákkal, vagy a Rockwool Deltarock, Multirock vagy akár az Airrock LD vagy ND lemezekkel is megoldhatja, addig a szarufák feletti kiegészítő szigeteléshez már keményebb szerkezetű kőzetgyapot táblára lesz szüksége. Miért van ez?

Alapvetően a szigetelésre nehezedő terheléstől. Ugyanis, amíg a szarufák közötti hőszigetelésnél a tetőfedésre használt tetőcserép lécezése a szarufákra nehezedik, addig a szarufák feletti kiegészítő szigetelésnél a szarufák és a tető lécezése közé kerül a hőszigetelő anyag.

Tehát amíg szarufák közötti hőszigetelésre bármilyen laza szerkezetű szálas hőszigetelőanyag lehet jó megoldás, addig a szarufák felett már jóval keményebb szálszerkezetű, tömörebb, nagy testsűrűségű szigetelőanyagot kell használnia. Ilyen kemény szerkezetű kőzetgyapot táblás szigetelés a Rockwoolnál a Hardrock Max a Durock vagy a Monrock Max E kőzetgyapot.

 

Tetőtér szigetelés szarufák között. 

A szarufák változó távolságát jól kezeli mind a Rockwool táblás kőzetgyapot szigetelés mind az URSA vagy KNAUF tekercses vagy táblás üveggyapot szigetelése is.  A centiméter pontosan vágható szigetelőanyagoknál hézagmentesen lehet bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufa közti távolságot kiszigetelni. A tetőtér szigetelésénél a leggyakrabban alkalmazott megoldás továbbra is a szarufák közötti hőszigetelés. A szarufák változó kiosztású távolsága a régebbi építésű “kocka”házaknál elég ritka ugyanis gyakorlatilag 50 cm-től a 90 centiméteres, vagy akár egy méteres szarufaközökig szinte bármilyen távolsággal lehet számolni a szarufák között. Kis mennyiségű hulladék sem jelentkezik viszont mert minden egyes levágott darabnak valahol megvan a helye. 

 

Milyen vastag kőzetgyapot szigetelést érdemes beépíteni a szarufák közé?

A Rockwool Deltarock táblás kőzetgyapotot 12, 14, 18 vagy 20 centiméteres vastagságban tudja beépíteni a szarufák közé. Minél vastagabb szigetelőt használ, annál jobb hőszigetelést képes szembe állítani a tetőtéri szobából felfelé áramló meleg levegővel. A szarufák közé beépített szigetelő vastagságát azonban nem tudja csak a szarufáknak megfelelő vastagságban beépíteni. Éppen ezért van szükség a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre. Jöhet az ellenlécezés így a 10 cm vastag szarufák közé beépített 10 centiméteres Deltarock lemezek hőszigetelését kiegészíthetjük a még szükséges 4-8 centiméterrel. Na ez így már bitang jó lesz.

 

A szarufák alatti és szarufák feletti kiegészítő szigetelés fontossága.

Az egységes szigetelési felületet adó belső vagy külső oldali kiegészítő szigetelés a szarufák rosszabb hőszigetelését csökkenti.

Ahogy korábban már említettem, új építésnél vagy a tetőfedő anyag cseréjénél a szarufák feletti kiegészítő szigetelésre is lehetősége van. A külső oldali tetőtér szigetelésnek több előnye is van a belső oldalival szemben:

  • Egyrészt külső oldali szigetelésnél nem csökken le a beltér hasznosítható magassága, és ez például egy 6-8 centiméteres kiegészítő szigetelésnél már bizony jelentősen megnöveli a hasznos belső teret.
  • Másrészt a szarufákat sem fogja eltakarni a belső oldali burkolat, és ez látványnak sem utolsó a tetőtérben.
  • Harmadrészt pedig a külső oldali kiegészítő szigetelésnél tudja igazán hőhídmentes szigeteléssel kiegészíteni a szarufák közötti szigetelést, hisz külső oldali kiegészítésnél a hideg oldalon lesz a hőhídmentes szigetelés.

 

Tetőtér szigetelés utólagosan. 

Utólagos tetőtér szigetelésnél alapvetően kétféleképpen szigetelhetjük a tetőteret.

Szarufák közötti hőszigetelés jöhet szóba akkor, ha a tetőcserepet tartó tetőlécek a helyükön maradnak, és ezért a tető felújítása nem terjed ki a tető anyag lecserélésére.

Ilyenkor a szarufák közti hőszigetelést mindenképp érdemes kiegészítenie a szarufák alatti hőszigeteléssel. Ez ugyan csökkenti néhány centivel a belső teret a tetőtérben, cserébe viszont a szarufa vastagságnyi szigetelést jóval nagyobb megtakarítást biztosító szigeteléssé egészítheti ki.

Ha a tetőfelújítás teljes körű, és lecserélődik a tetőfedő anyag is, akkor érdemes a szarufák feletti szigetelést választani, mert ezzel:

  • Nem csökkenti a tetőtér belső terét.
  • Nem takarja el a szarufákat.
  • A szarufák felett abszolút hőhídmentes szigetelést készíthet pontosan olyan vastagságút, amellyel az Ön által kívánt mértékű fűtési költség megtakarítást szeretné elérni.

Kérdése van tetőtere szarufák közötti szigetelésével vagy a kiegészítő szigeteléssel kapcsolatban?

  • Hívja a kollégákat munkaidőben a (+36-70) 683-3330-as számot, és segítünk.

Szigetelőanyag árainkat ITT találja: 

Gipszkarton árainkat ITT találja:

 

Telephelyeink elérhetőségei. Nyitva tartási idő: H – CS: 7.00 – 16.00, P: 7.00 – 15.00  

Azonnal vásárolhat nálunk de készlet ellenőrzésre azért hívja a kolléganőt. Javasoljuk, hogy a zárásunk előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás gyors legyen. Köszönjük! 

 

Budapesti központi raktárcímtelefonszámemail cím
Budapest 16. kerületNagyicce sor 4+36 30 297 1733info@prowallz.hu

 

Kapcsolat-Árajánlat  –  Ajánlatkérő űrlap. 

A telefonszámát kérem adja meg mert ha kérdésünk van akkor visszahívjuk! És ne felejtsék! Gipszkartonok, kazettás álmennyezetek rendszerszinten szintén raktáron vannak. A raktárunkban készült videón jól látszanak a mennyiségek is.

Árajánlatkérő adatai 

 

Hozzászólások lezárva.