Grafitos vagy fehér polisztirol

Homlokzatra grafitos vagy fehér polisztirol hőszigetelés legyen? 

Grafitos vagy fehér polisztirol

Grafitos vagy fehér polisztirol

Grafitos vagy fehér polisztirol

Grafitos vagy fehér polisztirol

Mi az a dryvit rendszer? Ma már mindenre ezt mondjuk ami fehér polisztirol lapokból álló homlokzat rendszer. 

Austrotherm, Baumit, Bachl/Nikecell, Kingstone, Graymix gyártók rendszereit forgalmazzuk. Ha megvan a felmérése akkor villámgyorsan adunk rá árajánlatot.

 

Árajánlatkérő adataiHomlokzatra vontakozó adatok


(a lábazat nélkül, lábazati adatok lejjebb)

További adatok (lábazat és élvédők)

A további kiegészítő információk szintén szükségesek a homlokzati hőszigetelési igény felméréséhez, mert ezek nem határozhatók meg automatikusan a felület mennyiségéből.


Lábazatra vonatkozó adatokÉlvédőkre vontakozó adatok


(A ház kerülete méterben)
(A homlokzati felület összes éleinek a hossza - falfelületek élei, ablakok, ajtók, stb. éleinek összege)

 

Grafitos vagy fehér polisztirol rendszer legyen a házunkon?

Valahogy így néz ki a polisztirol homlokzat rendszer rétegrend függetlenül, hogy grafitos vagy fehér polisztirol lapokat választunk.

A dryvit eredetileg a Nikecell ( ma már BACHL!!!) által kifejlesztett hőszigetelő vakolatrendszer márkaneve volt, csak azóta olyan széles körben elterjedt és sok cég gyártja, hogy gyakorlatilag gyűjtő név lett belőle. A rendszer megfelelő hőszigetelő lemez felragasztásával (általában polisztirol), üvegháló erősítéssel és vékony vakolattal készül. A fehér polisztirol lapoknak hagyománya van Magyarországon, ezért nem csoda, hogy ha hőszigetelésről beszélgetünk, akkor először a többségnek ez a fehér polisztirol ugrik be. Változnak a szabályok, az előírások és a homlokzaton is vastagabb hőszigetelő anyagra lesz szükség. De van olyan megoldás, amely vékonyabban hatékony.

A leggyakoribb érv amit a polisztirol ellen fel szoktak hozni az az, hogy befüllednek tőle a falak, mert nem lélegző anyag. Ebből csak annyi igaz, hogy nem lélegzik a polisztirol, mint ahogy a fal sem. Allegóriák persze léteznek, de az igazság az, hogy a falnak nem is kell lélegezni, mert a lakásban keletkező pára nem a falakon, hanem a szellőztetések alkalmával kell távozni. A penészedés kialakulásánál még a belső felületi hőmérsékletnek van jelentősége, de ez szintén független a fal lélegzésétől.

Homlokzatra grafitos vagy fehér polisztirol hőszigetelés legyen? 

A polisztirol viszonylag olcsó, nem túl kényes és könnyen szállítható, tárolható. Ellene csak az szól, hogy előállítása energiaigényes és az életciklusa végén nehéz vele mit kezdeni.

Miért próbálunk mindenkit meggyőzni, hogy mindenképpen vastagon érdemes hőszigetelni? A munkadíjat, a ragasztót, a hálót és a vakolatot ígyis-úgyis meg kell fizetni, vagyis nem érdemes az anyagköltségen spórolni. 

A népszerű fehér EPS hőszigetelő lapok mellett egyre többen döntenek a további előnyöket kínáló, szürke színű, grafitos hőszigetelő panelek mellett.

 

A grafitos hőszigetelés jó választás. Mennyivel tud többet a grafitos szigetelés? 

Nemcsak ár-érték arányban gazdaságos döntés a grafitos polisztirol – mert 20%-kal vékonyabb mérethez kb. 20%-kal magasabb ár tartozik – hanem a többi anyagtulajdonságát nézve is. Miközben szilárdsági és éghetőségi jellemzői azonosak, a korábban gyártott polisztirol táblákhoz képest majdnem 25%-kal javul a hővezetési tényezője a gyártás során az anyaghoz adott grafitszemcséktől.

Az utóbbi években megjelent a piacon a grafitos polisztirol, melynek anyagában grafit is van és emiatt 20 %-kal alacsonyabb a hővezető képessége (λ = 0,032 W/mK a sima EPS λ= 0,04 W/mK értéke helyett), vagyis ennyivel jobban hőszigetel. Ami az árát illeti, nekünk az a tapasztalatunk, hogy nagyjából annyival drágább, mint amennyivel jobb a lambda értéke, így hát érdemes ezt alkalmazni, mert kisebb szigetelés vastagsággal érhetünk el ugyanolyan eredményt, mint a hagyományos EPS-sel. Egy komoly hátránya, hogy nyári nagy melegben felmelegszik és emiatt nehéz vele dolgozni, nehéz a falhoz rögzíteni.

Ezt küszöböli ki a grafitos homlokzat rendszer aminél a lapokat speciális bevonat védi a túlmelegedéstől.

hőszigetelőanyag  hővezető képesség λ (W/mK) anyagköltség  munkadíj 
20 cm sima EPS hőszigetelés 0,040 3 000 Ft/m2 7 000 Ft/m2
16 cm grafitos hőszigetelés 0,032 2 600 Ft/m2 6 700 Ft/m2

A hagyományos fehér EPS termékek többféle épületszerkezet hőszigetelésére felhasználhatók, míg a szürke színű, grafitos hőszigetelő panelek további előnyöket kínálnak. A BACHL EXTRAPOR RELAX 100 és az Autrotrherm Grafit Reflex grafitos polisztirol rendszerek azonos vastagság mellet közel 25%-kal jobb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, tehát vékonyabb panelekkel is elérhetjük ugyanazt a hatékonyságot. 20 cm NIKECELL, 20%-kal drágább, de 100%-kal hatékonyabb! (10 cm-ről 20 cm-re nő a hőszigetelés vastagsága) 25 cm tömör kisméretű téglafalnál 8 cm helyett 18 cm hőszigeteléssel érjük el a kívánt hatékonyságot

 

Talajjal érintkező szerkezetekre extrudált polisztirol (XPS) hőszigetelés

A sima EPS hőszigetelés nem bírja a vizet, vannak azonban olyan szerkezetek ahol ez alapkövetelmény, ezért fejlesztették ki a zártcellás XPS hőszigetelést, aminek köbmétere kb 40 000 Ft. A köbméter megadása annyit jelent, mintha egy 1 m x 1m x 1m méretű hőszigetelés kockánk lenne, vagyis 20 cm vastagságban az XPS 8 000 Ft-ba kerül, ára több, mint két és félszerese az EPS árának.

Talajjal érintkező szerkezeteknél mindig XPS-t használunk, ezek közül pedig a nyomószilárdság alapján választjuk ki a célnak leginkább megfelelőt. A lemezalapba kerülő hőszigetelésnek például mindenképpen nagy nyomószilárdságúnak kell lenni. Sokakban felmerül az is, hogy a hőhidak elkerülése végett a sávalap alját is le kéne szigetelni, de ebben az esetben egy egész ház súlya oszlana el a kb 50 cm széles sávokon, amire az XPS egyáltalán nem alkalmas.

Az XPS a nedvességet ugyan bírja. de a fagy hatásának ezt sem lehet kitenni, ezért a lemezalapot többnyire alápincézett épületekhez ajánljuk, vagy ahol a padló talajszint alá süllyesztése nem jelent gondot.

 

Kiváló hangszigetelő, hőszigetelő és homlokzati rendszer anyagokat vásárolhat nálunk! Telephelyeink elérhetőségei. A leggyorsabb a telefon mert azonnal aktuális készletet tudunk ellenőrizni! Vagy használják az ajánlatkérő űrlapunkat.

Gipszkarton árak ITT – Szigetelőanyag árak ITT – Kazettás álmennyezet árak ITT

Telephelyeink elérhetőségei. Nyitva tartási idő: H – CS: 7.00 – 16.00, P: 7.00 – 15.00  

Budapesti központi raktárcímtelefonszámemail cím
Budapest 16. kerületNagyicce sor 4+36 30 297 1733info@prowallz.hu

Kapcsolat-Árajánlat  –  Ajánlatkérő űrlap. 

A telefonszámát kérem adja meg mert ha kérdésünk van akkor visszahívjuk! És ne felejtsék! Gipszkartonok, kazettás álmennyezetek rendszerszinten szintén raktáron vannak. A raktárunkban készült videón jól látszanak a mennyiségek is. Azonnal vásárolhat! Készlet ellenőrzésre hívja a kolléganőt. Telefon: 06-70-683-3330  

Javasoljuk, hogy a zárásunk előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás gyors legyen. Köszönjük!

Árajánlatkérő adatai 

Hozzászólások lezárva.