Tetőtér szigetelése szarufák között vagy felett

Tetőtér szigetelése szarufák között vagy felett kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőanyaggal.

Tetőterünk a téli és nyári hónapokban egyaránt szinte elviselhetetlen klímával rendelkezhet, ha rosszul vagy egyáltalán nem szigeteljük azt. Szigeteljünk üveggyapottal vagy kőzetgyapottal legalább 20-25 cm vastagságban.

Ha kérdése van tetőtere szarufák közötti szigetelésével vagy a kiegészítő szigeteléssel kapcsolatban? Hívjon minket és segítünk a szigetelőanyag kiválasztásában és a házhoz szállításban ha kéri.

Kiváló táblás kőzetgyapot és tekercses üveggyapot hangszigetelő, hőszigetelő és homlokzati rendszer anyagokat vásárolhat nálunk! Telephelyeink elérhetőségei. A leggyorsabb a telefon mert azonnal aktuális készletet tudunk ellenőrizni! Vagy használják az ajánlatkérő űrlapunkat.

Gipszkarton árak ITT – Szigetelőanyag árak ITT – Kazettás álmennyezet árak ITT

 

Telephelyeink elérhetőségei. Nyitva tartási idő: H – CS: 7.00 – 16.00, P: 7.00 – 15.00  

Budapesti központi raktárcímtelefonszámemail cím
Budapest 16. kerületNagyicce sor 4+36 30 297 1733info@prowallz.hu

 

Szigetelőanyag és gipszkarton árajánlatkérés emailben:

A telefonszámát kérem adja meg mert ha kérdésünk van akkor visszahívjuk! És ne felejtsék! Gipszkartonok, kazettás álmennyezetek rendszerszinten szintén raktáron vannak. A raktárunkban készült videón jól látszanak a mennyiségek is. Azonnal vásárolhat! Készlet ellenőrzésre hívja a kolléganőt. 

Levelüket 24 órán belül megválaszoljuk! Amennyiben ez időn belül nem érkezik részünkről válasz, kérjük a SPAM és Promóciós mappákat is szíveskedjenek ellenőrizni. Hívhatnak minket telefonon is és segítünk! 

Budapesti központi raktárcímtelefonszámemail cím
Budapest 16. kerületNagyicce sor 4+36 30 297 1733info@prowallz.hu

 

Javasoljuk, hogy a zárásunk előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás gyors legyen. Köszönjük!

Árajánlatkérő adatai 

Tetőtér szigetelése szarufák között vagy felett

Sajnos eljött az idő, hogy már nem a hideg ellen kell védekeznünk, hanem a forróság ellen. Egyre gyorsabban melegszik a földünk. Nincs mese, szigetelni kell. Két rétegben, minimum 20-25 cm-ben. Azonnal érezhető lesz ahogy megfogja a szigetelés a meleget. Ezzel radikálisan le tudjuk csökkenteni a fűtésre fordított energiát illetve a klíma használatunk is jóval kevesebb lesz. 2 réteg – minimum 20-25 cm

A szigeteletlen házban a tetőn keresztül szökik el a fűtésre fordított energia nagy része ami 35-40% mert télen a meleg levegő elsősorban felfelé áramlik. Ez egyszerű fizika. Ezért a tetőtér szigetelése szarufák között vagy felett bizony ugyanolyan fontos, mint a homlokzati hőszigetelő rendszer.

Mivel az épületek utólagos szigetelésénél a két szigetelés egymástól függetlenül is elvégezhető, ezért hőtechnikai felméréssel érdemes eldönteni, hogy először a tetőtér hőszigetelését vagy pedig a homlokzati falak szigetelését érdemes e megcsinálni.

A tetőtér szigetelése vagy nem szigetelése ugyanis a fűtési költségek megtakarítása miatt egyáltalán nem mindegy.

A tetőtér beépítésénél a magastetőt nemcsak a szarufák között, hanem fölötte és alatta is lehet szigetelni. Természetesen más szerkezeti keménységű hőszigetelő anyagot érdemes használni akkor, ha a szarufák között van hőszigetelve a tetőtér, és mást, ha a szarufák felett. Lehet keményebb vagy lehet puhább szerkezetű a szigetelőanyag.

Tetőtér szigetelés kőzetgyapot szigetelőanyaggal.

Az igazán jó szigetelési megoldás az, amikor a szarufák közötti hőszigetelés ki van egészítve egy szarufák feletti vagy pedig egy szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel. Miért előnyös ez?

  • Leginkább azért, mert a beépített szarufák hőszigetelése jóval kisebb a tetőtér szigeteléshez széles körben használt szálas szigetelő anyagok hőszigetelésénél. Akár kőzetgyapotot, akár üveggyapotot használ a szarufaközi szigetelésnél, érdemes egy egységes szarufák feletti vagy pedig szarufák alatti kiegészítő szigetelést kiépíteni. A szarufák feletti kiegészítő szigetelést természetesen elsősorban új építésnél lehet igazán megvalósítani, illetve tetőfelújításnál akkor, ha a tetőfedésre használt korábbi tetőfedő anyagot is lecserélik.

A szarufák alatti kiegészítő szigetelésnél nincs ilyen gond. Ekkor viszont azzal kell számolnia, hogy a tetőtéri szobák hasznosítható belső terét csökkenti a belső oldali kiegészítő szigetelés.

Mi az alapvető különbség a szarufák feletti és a szarufák alatti kiegészítő szigetelés között?

Lehet különbség a tető szigetelésre használt szálas szerkezetű kőzetgyapot lemezek típusától és minőségétől függően a hőszigetelő képességükben.

A legfontosabb különbség azonban a hőszigetelésre használt kőzetgyapot keménységében van. Amíg a szarufák alatti kiegészítő szigetelést ugyanazokkal a laza szerkezetű kőzetgyapot lemezekkel, például a gyakran használt Knauf MPN vagy MPE táblákkal, vagy a Rockwool Deltarock, Multirock vagy akár az Airrock LD vagy ND lemezekkel is megoldhatja, addig a szarufák feletti kiegészítő szigeteléshez már keményebb szerkezetű kőzetgyapot táblára lesz szüksége. Miért van ez?

Alapvetően a szigetelésre nehezedő terheléstől. Ugyanis, amíg a szarufák közötti hőszigetelésnél a tetőfedésre használt tetőcserép lécezése a szarufákra nehezedik, addig a szarufák feletti kiegészítő szigetelésnél a szarufák és a tető lécezése közé kerül a hőszigetelő anyag.

Tehát amíg szarufák közötti hőszigetelésre bármilyen laza szerkezetű hőszigetelő anyag jó megoldás lehet, addig a szarufák feletti elhelyezésre már jóval keményebb szerkezetű szigetelőt kell használnia. Ilyen kemény szerkezetű kőzetgyapot lemezek a Rockwoolnál a Monrock Max E, a Durock vagy a Hardrock Max kőzetgyapot táblák.

 

Tetőtér szigetelése szarufák között.

tetőtér szigetelés szarufák között

A Rockwool Deltarock lemezek berakása a szarufák közé

A magastetők szigetelésénél a leggyakrabban alkalmazott megoldás továbbra is a szarufák közötti hőszigetelés. A szarufák változó kiosztású távolsága azonban nem igazán kedvez a hőszigetelésre használt anyagok gazdaságos beépítésének. Ugyanis gyakorlatilag 50 cm-től a 90 centiméteres, egy méteres szarufaközökig szinte bármilyen távolsággal lehet számolni a szarufák között.

A szarufák változó távolságát kezeli jól a Rockwool a Deltarock lemezekkel. Ezeket a téglalap alak átlója mentén ék alakban kettévághatjuk így az elvágott átló mentén el lehet csúsztatni a kőzetgyapot táblát és így olyan tetszőleges távolságra tudjuk csúsztatni a két fél lemezt, amilyet éppen igényel az adott szarufaköz. Az így centiméter pontosan elcsúsztatható Deltarock lemezekkel ezért hézagmentesen tud bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufaközt szigetelni. Kis mennyiségű hulladék egyedül a sarkak levágásakor keletkezik majd.

Az átlósan ék alakba vágott Deltarock táblák felhasználásának további előnye még az is, hogy a szarufák nem egyenlő távolsága sem okoz semmilyen problémát. A más szélességű másik szarufaközben az adott szarufaköznek megfelelő módon kell elcsúsztatni az átlósan kettévágott szigetelő lapot, de ebben a szarufaközben is centiméter pontosan tudja beszabni a szigetelőt.

 

Milyen vastag kőzetgyapot szigetelést érdemes beépíteni a szarufák közé?

A Rockwool a Deltarock lemezeket 12, 14, 18 vagy 20 centiméteres vastagságban tudja beépíteni a szarufák közé. Minél vastagabb szigetelőt használ, annál jobb hőszigetelést képes szembe állítani a tetőtéri szobából felfelé áramló meleg levegővel. A szarufák közé beépített szigetelő vastagságát azonban nem tudja csak a szarufáknak megfelelő vastagságban beépíteni. Éppen ezért van szükség a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre. Például a 10 cm vastag szarufák közé beépített 10 centiméteres Deltarock lemezek hőszigetelését kiegészítheti a még szükséges 15 centiméterrel.

A szarufák alatti és szarufák feletti kiegészítő szigetelés

A valamelyik oldali kiegészítő szigetelés a szigetelési vastagság megnövelése mellett természetesen a szarufáknál kialakuló hőhidak mentesítésére is hatásos. Az egységes szigetelési felületet adó belső vagy külső oldali kiegészítő szigetelés a szarufák rosszabb hőszigetelését csökkenti.

Új építésnél vagy a tetőfedő anyag cseréjénél a szarufák feletti kiegészítő szigetelésre is lehetősége van. A külső oldali tetőtér szigetelésnek több előnye is van a belső oldalival szemben:

  • Egyrészt külső oldali szigetelésnél nem csökken le a beltér hasznosítható magassága, és ez például egy 6-8 centiméteres kiegészítő szigetelésnél már bizony jelentősen megnöveli a hasznos belső teret.
  • Másrészt a szarufákat sem fogja eltakarni a belső oldali burkolat, és ez látványnak sem utolsó a tetőtérben.
  • Harmadrészt pedig a külső oldali kiegészítő szigetelésnél tudja igazán hőhídmentes szigeteléssel kiegészíteni a szarufák közötti szigetelést, hisz külső oldali kiegészítésnél a hideg oldalon lesz a hőhídmentes szigetelés.
Tetőtér szigetelés utólag.

Utólagos tetőtér szigetelésnél alapvetően kétféleképpen szigetelheti a tetőteret.

Szarufák közötti hőszigetelés jöhet szóba akkor, ha a tetőcserepet vagy palát tartó lécek a helyükön maradnak, és ezért a tető felújítása nem terjed ki a tetőfedő anyag lecserélésére.

Ilyenkor a szarufák közötti hőszigetelést mindenképp érdemes kiegészítenie a szarufák alatti szigeteléssel. Ez ugyan csökkenti néhány centivel a belső teret a tetőtérben, cserébe viszont a szarufa vastagságnyi szigetelést jóval nagyobb megtakarítást biztosító szigeteléssé egészítheti ki.

Ha a tetőfelújítás teljes körű, és lecserélődik a cserép is, akkor érdemes a szarufák feletti szigetelést választani, mert ezzel:

  • Nem csökkentjük a tetőtér belső terét.
  • Nem takarjuk el a szarufát ami megmunkálható így dísze is lehet a tetőtérnek.
  • A szarufák felett hőhídmentes szigetelést alakíthatunk ki pontosan olyan vastagságban, amellyel az Ön által kívánt mértékű fűtési költség megtakarítást érheti el.

 

Hozzászólások lezárva.